U hebt wellicht al gehoord dat het niet zo goed gaat met de bijen. De grote bijensterfte wordt momenteel toegeschreven aan (landbouw)gif en de varroa-parasiet. Ook straling van gsm-masten en een tekort aan gevarieerd voedsel hebben volgens sommigen een nadelig effect op de gezondheid van bijen.

 

U kunt helpen door alle vergif uit uw tuin te bannen. Daarnaast kunnen de bijen wel wat meer bloemenpracht gebruiken. Fleur een saaie groene tuin daarom op met bloemenperkjes, bloeiende struiken en fruitbomen. Haal de stenen uit uw tuin, zorg voor een goede afwatering en kies voor groen en kleur. Bijen zijn uitstekende bestuivers en helpen u zo, als wederdienst, aan de mooiste vruchten.

 

Op deze site vindt u een overzicht van de zogenaamde drachtplanten voor bijen.

 

Verder kunt u overwegen uw honing te kopen bij de imker. U betaalt iets meer voor een biologisch product, maar weet dan zeker dat u zuivere honing koopt, dus zonder toegevoegd suikerwater. U sponsort daarmee dan een lokale imker in zijn of haar werk. Solitaire bijen kunt u helpen door een zogenaamd bijenhotel in uw tuin te plaatsen. Dit zijn holletjes (bijvoorbeeld van bamboe of geboorde gaten in een schijf hout) waarin zij hun eitjes kunnen leggen. Het helpt de insecten in het algemeen als u wat snoeimateriaal en tuinafval laat liggen. Dit kunnen de kraamkamers worden voor diverse insecten, o.a. de hommels.

 

Tot slot kunt u natuurlijk ook zelf imker worden! In de Haarlemmermeer worden imkercursussen verzorgd door Imkersvereniging Haarlemmermeer. Ook u bent welkom om met een van onze imkers mee te lopen en zo de boeiende bijenwereld te leren kennen. Iedere 3e zaterdag van de maand zijn onze imkers op het park vanaf 10 uur ’s ochtends. Neem gerust eens contact met ons op.