Sinds mensenheugenis worden bijenproducten gezien als een kostbaar bezit. De oude Grieken en Romeinen beschouwden bijenteelt als teken van rijkdom en hielden al honingmarkten. Honing, was, stuifmeelpollen, propolis, bijenwas en koninginnengelei: Wat is dit precies en waarvoor worden deze bijenproducten zoal gebruikt:
Honing
Haal-bijen verzamelen nectar van verschillende bloemen. De nectar slaan ze op in hun honingmaag en geven ze af aan de huisbijen die het verder bewerken, opslaan in de raten en indikken. Als de bewerkte nectar dik genoeg is (als deze rijp is), wordt de cel van de raat afgedekt met een waszegel. Dit is het moment dat we de honing zouden kunnen winnen. Voor de productie van een eetlepel honing moet een bij zo´n vierduizend bloemen bezoeken! Honing bevat veel eenvoudige suikers zoals glucose en fructose, maar ook enzymen, mineralen en sporenelementen. Omdat het een klein beetje stuifmeel bevat, wordt honing (uit eigen woonomgeving) wel gebruikt tegen hooikoorts. Verder wordt honing verwerkt in allerlei schoonheidsproducten en zalven vanwege de verzachtende en ontsmettende werking ervan.
Stuifmeelpollen
Haalbijen verzamelen stuifmeel van bloemen in de omgeving in speciale korfjes aan hun achterpoten. De huisbijen slaan het op in de raten en gebruiken het, vermengd met speeksel, als voedsel. Bijenstuifmeelpollen bevatten aminozuren, vitaminen, mineralen en sporenelementen en worden gegeten ter bevordering van herstel en vitaliteit.
Propolis
Haalbijen verzamelen hars of gom van knoppen en bladeren. Door erop te kauwen maken ze er een klompje van dat ze vervoeren in de korfjes aan hun achterpoten. De huisbijen nemen het van ze af en gebruiken het om kieren en gaten mee te dichten en er de cellen mee te poetsen. Propolis is een plantaardig antibioticum waardoor wij er wonden mee kunnen ontsmetten en er ons immuunsysteem mee kunnen versterken.
Bijenwas
Bijen hebben speciale klieren waarmee ze de was als het ware uitzweten. Ze kauwen de was soepel en bouwen er hun raten van. Bijenwas wordt meestal gebruikt als drager en bindmiddel van werkzame stoffen in medicijnen en cosmetica. Het heeft een verzachtende werking op de huid. Ook wordt bijenwas gebruikt om kaarsen mee te maken of meubels mee te boenen.
Koninginnegelei
Koninginnegelei wordt door de werksters geproduceerd en is in de eerste plaats voedsel voor de bijenkoningin. Het bevat veel vitaminen, mineralen, eiwitten en suikers en wordt gebruikt als krachtig voedingssupplement om aan te sterken. Ook wordt het verwerkt in huidverzorgingsproducten.