Blogs Imkersvereniging Haarlemmermeer

De Aziatische Hoornaar. Een ongenode gast.

 

 Lezing op bijenpark over Aziatische Hoornaar op dinsdag 31 oktober om 19:30 uur. 

  

De imkers van de IVH zijn actief bezig met speuren naar nesten van Aziatische Hoornaars in de regio. 

 

Op ons Bijenpark is door vrijwilligers hard gewerkt aan Selectieve Vallen om Hoornaar Koninginnen te vangen.

Een aantal is ook meteen geplaatst op ons Bijenpark en deze worden dagelijks gecontroleerd op insecten. Via de blauwe roosters kunnen andere diertjes er zelf weer uitkruipen maar de Aziatische Hoornaar blijft gevangen.

 

Er worden ook zogenaamde Wiekpotten gemaakt en opgehangen. Hiermee willen we de aanwezigheid van de invasieve exotische Aziatische hoornaar ontdekken en daarmee het nest vinden. Wij controleren deze “lokpotten” met een niet giftig, zoet lokmiddel regelmatig. 

 

Heb je hier zelf een Aziatische hoornaar op gezien? Geef het dan zo spoedig mogelijk met een foto door via https://waarneming.nl/go/vespa-velutina   Dan komt er iemand het nest z.s.m. weghalen zonder kosten.

 

Wij willen heel graag in het lokaal bij onze vereniging de "Presentatie over de AH van Leontine Uijthof NBV" tonen en toelichten. 

Het is een Openbare Lezing. Als jij geïnteresseerd bent om te komen dan ben je van harte welkom. Laat dan svp via onze contactpagina even weten dat je komt, dan kunnen wij de benodigdheden en stoelen afstemmen op het aantal aanmeldingen.

Deze Presentatie is op dinsdag 31okt a.s. 19.30u

 

 

UPDATE vanuit de AH ZOEKGROEP HOOFDDORP – Omgeving Verisstraat; 18okt2023.

Er is vanmorgen een nest gevonden!

Vlakbij het Skicentrum en de BasicFit. Deze is gevonden door het volgen van een Hoornaar die óp een lokpot bij de Verisstraat is gezien. De AH-werkster is gevangen en gemerkt en door het opnemen van de tijd totdat zij weer terug was op de pot en het bepalen van de vliegrichting is op Maps een zoekgebied vastgesteld. 

 

UPDATE vanuit de AH ZOEKGROEP HOOFDDORP – Omgeving Verisstraat; 27okt2023.

Het nest is inmiddels professioneel verwijderd.

 

Zie ook artikel in NH Nieuws  

 

 

De tuin van het Bijenpark heeft  een werkelijke metamorfose ondergaan.

In voorgaande jaren zijn we al gestart om het gras terug te dringen naar meer borders voor planten en struiken om zo een kleurrijkere tuin te krijgen, die niet alleen een lust voor het oog is, maar ook een bijdrage levert aan nectar en stuifmeel voor onze bijen.

In oktober 2019 zijn er 20 fruitbomen geplant die door de Gemeente geschonken zijn: naast mooie appelrassen, staan er nu ook walnoten- en kersenbomen op het park.

Voor deze nieuwe bomen zijn er grote plantgaten gegraven door Rob Peetoom met zijn graafmachine en zijn er geulen gegraven voor een bewateringssysteem voor de tuin. Een aansluiting op de nieuwe buitenkraan en een mogelijke verbinding met het watervat van ruim 1000 liter maakt het mogelijk om ook de droge zomers goed door te komen.

De bomen zijn in speciale bomengrond geplaatst en in de toplaag rondom de bomen zijn bollen geplant en is er biologisch bijen- en vlinders bloemenmengsel gezaaid.

Met maar liefst 3 vrachtwagenladingen houtsnippers zijn alle paden en een groot deel van park met houtsnippers bedekt. Ook dit keer is het gras eerst bedekt met karton, om te voorkomen dat het onkruid en gras er weer snel doorheen groeien.

De entree van het park heeft een nieuwe toplaag gekregen en de aansluiting met de asfaltweg is verbeterd.

Niet alleen op de werkzaterdagen, maar op veel extra dagen zijn onze vrijwilligers zeer intensief op het park aan het werk geweest om al deze mooie dingen te realiseren. Onder het genot van soep en taart werd er soms gepauzeerd, om daarna weer met volle energie verder te gaan.

In 2020 hebben we helaas geen Open Dag kunnen houden om het resultaat van de metamorfose te tonen.  De bollen hebben kleurrijk gebloeid, de borders zijn omgespit, onkruidvrij gemaakt en er zijn honderden nieuwe struiken en heesters geplaatst.
Half oktober 2020 gaan er 4.000 bollen de grond in en wordt het park weer gesnoeid, zodat we voldoende licht en ruimte krijgen voor al het moois dat in het komende jaar weer gaat groeien en bloeien.
Zie de foto's hieronder

 


Hieronder foto's van het ophalen van zwermen en markten. 

 

Zwermdienst

Zie je een zwerm bijen? Bel de IVH en we halen de zwerm op.

Er is altijd een imker die dienst heeft.

Wat er vooraf gaat aan een zwerm:

Voor een bijenvolk eindigt de jaarlijkse ontwikkeling in het voorjaar. 

Er wordt gezorgd voor een nieuwe koningin. 

Dit wordt door het volk besloten

Een larfje wordt niet een dag, maar meer dagen gevoed met koninginnen gelei. 

Omdat de koningin groter is dan de werksters krijgt zij een dop, die op het raat wordt bevestigd. 

Als de dop gesloten wordt vertrekt de oude koningin met ruim de helft van het volk. 

In dit volk zit een mix van bijen (binnen en buitenbijen) zodat de benodigde werkzaamheden op de nieuwe locatie meteen goed kunnen worden gedaan.

Zij nemen ook honing voor de eerste dagen mee. 

Speur bijen hebben voor dit volk een nieuwe plek gezocht en daar trekken de bijen naar toe.

 

Lees verder in deze blog.

Wespen halen we niet op, neem daarvoor contact op met de Meerlanden.

Carina over de open dag 2018

Op zaterdag 16 juni 2018 was de open dag van de Imkersvereniging. Op deze dag proberen de Imkers de bezoekers bewust te maken over het leven van de bij en het belang van de bij voor ons voedsel. 
 Daarnaast is het ook een gezellige dag en is er van alles te doen, vooral voor de kinderen.


Schilderen met bijenwas op de open dag

Op de opendag 2018 was Christel aanwezig om ons te leren schilderen met bijenwas. Lees hier haar enthousiaste verhaal.


Carina over Honingbijen

Bijen behoren tot de orde van de vliesvleugeligen. 
Bijen leven van nectar en stuifmeel, andere vliesvleugeligen eten larven, vliegen en bijen. 
Wilde bijen leven solitair.
Honingbijen leven in een volk, een Imme. 


Bijenwas uit de stoomextractor

Bijen maken raten met was. Als de raat na verloop van tijd te vies is geworden dan vervangt de imker het raam met de raat. De vieze raat wordt dan in de stoomextractor gestop. De was smelt en loopt er aan de onderkant uit. De viezigheid blijft in een filter in de extractor achter. De was die hier uit komt kan dan weer gebruikt worden om nieuwe kunstraat of bijvoorbeeld kaarsen van te maken.